Най-често срещаните грешки в уеб дизайна

Спазвайки няколко прости принципи и правила всеки уеб дизайнер може да направи един уеб сайт успешен. В тази статия ще се постарая да спомена някои от най-често срещаните грешки в уеб дизайна.

1. Претрупване на сайта с рекламни банери може да развали всеки хубав уеб дизайн и това да се отрази негативно на посещенията. Рекламите са добър начин за монетизиране, но винаги трябва да се внимава при изобра на формат и позиция на банерите.

2. Опростете сайта и се отървете от излишните елементи. Ако при вашия уеб дизайн ви се наложи да използвате Flash на една страница, то тогава не слагайте на нея и видео в .avi формат. Същото важи и за комбинацията Java и Flash.

3. Водещите експерти по уеб дизайн съветват да се избягва употребата на Flash страници, които да служат само за интро. Въпреки че тези т.н. сплаш-страници отдавна не впечатляват потребителите, уеб дизайнерите продължават да ги интегрират в проектите си.

4. Обърканата, неясна навигация е друг основен проблем в уеб дизайна. Честа практика е корпоративни уеб сайтове да използват сложна навигация от по няколко нива, която затруднява лесното намиране на подстраници и категории. Достапът до вътрешните страници трябва да е максимално улеснен. Ако получавате мейли от посетители, които ви питат как да намерят информация, присъстваща на сайта ви, то тогава вашият уеб дизайн има нужда от спешна промяна. Ако сметнете, че информацията на някоя страница е по-важна за бизнеса ви, то тогава е добра идея да сложите линк към нея на началната страница.

5. Всички връзки, сочещи към външни сайтове, би трябвало да са маркирани с различен цвят. Добра идея е още при разработването на сайта да го кодирате така, че външните препратики да се отварят в нов прозорец(target=”blank”) Въпреки че този уеб дизайн съвет често се пренебрегва, много посетители биха се заблудили и веднъж напуснали сайта не биха го намерили отново. Също така внимавайте при избора на цвят. Добрият контраст между линковете, останалия тескт и бекграунда е задължителна предпоставка за  добрия уеб дизайн.

6. Друга лоша идея е да поставите линк към мейла ви, който отваря програмата по подразбиране за управление на пощата, без ясно да сте упоменали това.

7. Счупените линкове са друг фактор, който може да повлияе негативно на вашите посетители. Редовно проверявайте дали всички препратки работят.

8. Не използвайте нестандартни шрифтове! За жалост трябва да се придържате към стандартните за всеки браузър шрифтове: Arial, Veranda, Georgia и Tahoma. Ако използвате други е много вероятно част от посетителите да не ги притежават и това да промени визията на сайта ви. Ако все пак държите на нестандартните шрифтове, то тогава се ограничете само до употребата им в логото, h1-h6 тагове и то само тогава, когато те са във формата на изображения.

9. Неудачно подбраният размер на шрифта също може да се отрази негативно при оценката на посетителя за вашия уеб дизайн. Придържайте се към стандартните размери и не изпадайте в крайности при определянето големината на шрифта. Ако шрифта на текста е прекалено голям или прекалено малък, то това би затруднило прочитането му. При кодирането на уеб дизайна задавайте винаги относителни размери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *