Онлайн книжарница Novavizia.net

Днес искам да представя на вашето внимание интернет книжарницата Novavizia.net. Както може би сами се досещате от името този проект е дело на авторите на популярния български блог за бизнес, мениджмънт и професионално развитие – Novavizia.com. Въпреки че онлайн книжарницата стартира преди броени дни, в нея вече могат да се открият няколко безценни книги за всички, занимаващи се с онлайн бизнес.

5 предимства на книжарницата:

 • NovaVizia.net ще предлага качествени заглавия, голяма част от които екипът е чел лично.
 • В момента на сайта могат да се намерят около 50 заглавия. Амбицията им е до края на Лято 2010 в онлайн книжарницата да присъстват минимум 200 заглавия от различни издатели.
 • Видео представяния, в допълнение към богати аналитични текстови представяния.
 • Авторски ревюта на книгите.
 • Партньорство с водещото бизнес издателство Locus Publishing

Безплатен наръчник по онлайн реклама

Рекламната мрежа User Media, която от скоро е и член на Българската Уеб Асоциация, публикува „Наръчник по онлайн реклама“. В него на достъпен език е синтезирана най-важната информация за рекламата и онлайн маркетинга по света и у нас.

В наръчника можете да намерите следната информация:

 • Определение, поява и функции на интернет рекламата
 • Видове интернет реклама, рекламни формати и ценообразуване
 • Анализ на пазара на интернет реклама
 • Основни интернет рекламни модели в България
 • Профил на българския пазар на интернет реклама
 • Медия планирането в интернет – функции и елементи
 • Пипълметрията в интернет, Google Analytics, Nielsen и Gemius
 • Профил на аудиторията в България
 • Примери за интернет медия планиране
 • Симбиоза между различни интернет рекламни инструменти
 • Нишовата реклама в интернет и проектите на User Media
 • Тенденции и прогнози за пазара

Повече информация за наръчника по онлайн реклама

Целта на настоящата разработка е да систематизира и анализира широк обем от информация за интернет рекламата и уеб бизнеса, като същевременно разкрие многобройните предимства и възможности, които предлага този нов и неразработен на сто процента от потенциала си маркетингов канал в България.

Текстът ще даде определение за интернет рекламата и ще структурира нейните функции. След като опише нейните характеристики ще представи на достъпен език видовете интернет реклама, използваните рекламни формати и стандарти и не на последно място ще посочи тенденциите накъде духа вятърът в интернет маркетинга.

Изследването ще се спре подробно и на функцията на интернет медия планирането като съществен елемент от интернет рекламния процес. В студията са разгледани и основните комуникационни стратегии, използвани в интернет, като въпросът се разглежда през призмата на потребителите, рекламодателите и посредниците – уеб пъблишърите.


Наръчникът може да бъде свален от сайта на User Media тук.

Google Maps България

Добра новина за българския онлайн бизнес. Google официално представи на пазара Google Maps България на maps.google.bg за български потребители и фирми. Подробни карти на България ще са налични през всеки уеб браузър, както и през всеки мобилен телефон, който поддържа такава функция.

Google Maps Bulgaria

Новата услуга означава, че българските потребителите вече ще могат да търсят онлайн карти, нови бизнес възможности, да рекламират безплатно чрез Местния бизнес център на Google Maps, да създават свои собствени карти и дори да проверяват локации, докато са в движение.

Уеб дизайнерите и интернет програмистите също ще могат да използват услуга, конкретно направена за тях, а именно функцията API за Google Maps, която помага да бъде включена функционалността на Google Maps във всеки сайт и да бъдат разработени нови услуги, базирани на местната информация.

Google Maps в България ще се разглежда по няколко начина: по традиционен начин, подходящ за намиране на маршрут от точка А до точка Б; по сателитен начин, включващ снимки на определен район и релефен режим, който ще показва физическите данни на локацията (планини, върхове).

Хостинг компанията FColor.bg с нови значителни инвестиции в инфраструктурата си.

Един от водещите български хостинг доставчици FColor.bg обяви значителни инвестиции в инфраструктурата си и в нова интернет свързаност. Компанията пусна в експлоатация четвърта независима интернет линия към BIX.

Доставчикът на бизнес хостинг услуги, виртуални и наети сървъри FColor.bg обяви, че е от 1-и април е въвел в експлоатация нов 1 Gbps Интернет трасе към Bulgarian Internet Exchange (BIX). BIX e български неутрален Internet eXchange Point (IXP) и към него се свързват големи доставчици на Интернет услуги, телекомуникационни и други компании, които имат нужда от възможно най-висока степен на свързаност по между си и с всички потребители в българското Интернет пространство. FColor.bg е единственият български хостинг доставчик директно свързан с BIX.

Компанията използва собствена Интернет свързаност, в която BIX е четвъртото независимо трасе, по което Интернет потребителите достигат до хостинг инфраструктурата на FColor и уеб сайтовете поставени върху нея. Доставчикът е свързан към международното Интернет пространство по две независими линии осигурени от едни от най-големите международни доставчици – Interoute и Cogent.

До края на месец април от компанията, която съществува от 2001 г. и е най-дълго съществуващият български хостинг доставчик, отварят втори хостинг център. С него FColor ще предлага на клиентите си възможно най-висока степен на сигурност на съхранението на данни и хостинг услуги в две физически отделени местоположения. След официалното обявяване на втория си хостинг център, от 1-и май FColor пуска на пазара нова серия от висококачествени услуги за Интернет бизнеси, които имат нужда от възможно най-високата степен на защита на данните. Те включват 100% гаранция срещу загуба на съдържание и осигуряват пълна защита на информацията на клиентите от аварии и природни бедствия.

От януари 2010 г., до края на месец март, FColor.bg са инвестирали над 60 000 лв. в инфраструктурата си, в подобряване на интернет свързаността и в новия си хостинг център.

„Планирали сме инвестиции от 200 000 лв. до края на 2010 г., като повечето от тях са свързани със структурно разширяване на компанията и с инсталация на нови мощности“, заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Аврамов. Според него, заради икономическата ситуация от FColor.bg са предпазливи в действията си на българския пазар и правят само такива инвестиции, които им помагат да подобрят значително инфраструктурата си, и да гарантират възможно най-високо ниво на сигурност и стабилност на хостинг услугите си.

„През настоящата година отворихме Cloud.bg, една от малкото услуги в Европа от поколение cloud computing и първият cloud напълно автоматизиран за cPanel/WHM. Очакванията ни са, че през 2010 г. възвращаемостта на инвестициите ни и растежа на компанията ни ще бъдат обезпечени по-скоро от ръст на продажбите в Европа и САЩ“, допълва още Аврамов.

FColor.bg e популярна компания с услуги в класовете „Виртуални сървъри“ (VPS Hosting) и „Dedicated Servers“. Доставчикът използва виртуализационни технологии като Virtuozzo Containers и OpenVZ (OS виртуализация) и KVM (пълна виртуализация), за да създава виртуални уеб хостинг инстанции. VPS хостинг услугите на компанията са едни от най-евтините на българския пазар и са без конкуренция в качеството.

От началото на 2010 г. от FColor.bg произлезе нова хостинг компания – Cloud.bg. Тя е един от малкото доставчици на cloud computing поколение хостинг услуги в Европа. Cloud.bg e също така първата в света cloud хостинг компания, която дава възможност на собствениците на уеб сайтове да използват най-популярният хостинг контролен панел cPanel/WHM в cloud computing среда.

Освен услуги в по-високия клас бизнес хостинг, FColor.bg предлага на собствениците на малки уеб сайтове евтини сервизни планове в класа „Shared Hosting“. Доставичкът предлага и едни от най-добрите условия за регистрация на популярните COM, NET, ORG и EU домейни и на дигитални сертификати (SSL сертификати)

SOFIA DESIGN WEEK 2010: MORE or LESS

sofia-design-week

Двудневен лекционен форум под мотото MORE or LESS.
Безплатни изложби във всички големи софийски галерии.
Отворена програма с презентации, дебати и творчески работилници в двора на Национална художествена академия.
И тази година всяка вечер двора на академията ще бъде място за парти и обмен на идеи.

Програмата на второто издание на SOFIA DESIGN WEEK е вече готова! Първият фестивал за дизайн в България ще се проведе от 4 до 11 юни, като отново ще преобрази столицата в продължение на цяла седмица. За предстоящото издание на фестивала в България пристигат отново едни от най-авангардните имена в съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн.

more or less - дизайн експо

Тази година събитието се провежда под мотото MORE or LESS, а водещите теми са интердисциплинарност, устойчивост и нискобюджетност в дизайна. Колко струва една идея, скъп или евтин трябва да е добрият дизайн – това са част от въпросите, чиито отговори ще се търсят на лекциите, творческите работилници и изложбите в рамките на събитието.

Основната част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2010 включва двудневен платен лекционен форум. В рамките на форума могат да се чуят 10 лектора, между които и холандското дизайн студио Мейвис & фан Дурсен. Те са автори на визуалната идентичност на Ротердам като културна столица. Друг фокус на SOFIA DESIGN WEEK са изложбите, които отново ще обхванат целия град. Те започват още през май, като първата експозиция е пътуващата изложба на Гьоте Институт Измерението на повърхността, представяща най-доброто от германския комуникационен дизайн. Основен акцент на SOFIA DESIGN WEEK е груповата изложба за съвременен продуктов дизайн More or less exhibition. В нея ще могат да се видят изготвените от нетрадиционни материали дизайн обекти на холандския интердисциплинарен артист Хелмут Шмиц. Някои от лекторите като Ерик Кеселс от рекламна агенция KesselsKramer и продуктовият дизайнер Крис Кабел, които представиха своите идеи и начин на работа на лекционния форум през 2009 г., пристигат отново, но този път като водещи на безплатни творчески работилници.

София дизайн

Тази година SOFIA DESIGN WEEK ще има богата отворена програма в двора на Национална художествена академия със свободен достъп. В двора ще има както презентации и дебати, така и творчески работилници. Едни от най-интересните гости в този панел на събитието са международната група от интердисциплинарни артисти Integral. Формацията организира традиционната си ежегодната среща за пръв път в България в рамките на SOFIA DESIGN WEEK. Артистите ще представят свои проекти и ще инициират дискусия за смисъла на дизайна със социална насоченост.

За повече информация:

www.sofiadesignweek.com
press@sofiadesignweek.com
+359 887 455 241 – Бояна Гяурова
+359 889 504 464 – Елианна Лилова